2010. szeptember 11., szombat

MACHETE


"Mit szolnál, ha megölnélek te kis majom?"





Készült: 2010

Műfaj: akció, thriller

Rendező: Robert Rodriguez

Főszereplők: Danny Trejo, Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Jeff Fahey

Azóta várom a Machete-t, amióta előszőr felbukkant mint fiktív trailer a Grindhouse elején. Bár úgy érzem a sok várakozást alulmulta kissé nálam. A Terrorbolygó eleresztett fantáziája, és korlátlan gusztustalansága után Rodriguez-t sokkalta bátrabbnak gondoltam volna. Hogy mit vártam volna még el a Machete-től? Talán túl sok mindent ahhoz, hogy körűl tudjam írni. A lényeg a lényeg: nem kaptam meg, de totálisan becsapva sem érzem magam. Időszakonként kell egy-egy trash titán, egy exploitation (itt talán mexploitation?), slasher, meg húsdara. Tarantino és Rodriguez ennek a zsivány filmes irányzatnak a fénykorát hozták el nekünk, és bizony a Machete is fémjelezni fogja mindezt, tartson bármeddig is. 
A történet egyszerűségében maguk a humorosan kianázott klisék a legérdekesebbek. Bosszú film, nem sok fordulattal. Minden egyebet az erőszak, a fröcsögő vér és az alpinistakötélnek használt vékonybél pótolja. Természetesen didikért és a sima kerek popsikért, meg a vérgőzös akciókért részemről hi5 a rendezőnek. A karakterek hol laposak, hol egyszerűen okvetlen nagyoltak, rajzfilmes korszakomban tán bálványoztam volna is őket - annyira erőlteti ezt a film. Bár ez a fogás is része ennek a hullámnak.

Így összességében a Grindhouse ikertámadáshoz mérve kissé halkabban szólt ez a film, de tekintettel arra, hogy a műfaj nálam nem feltétlen igény, egy szezonra pont megteszi.

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése